Är det svårt att likvidera bolag?

Är det svårt att tillverka ett bord, att rida på en häst eller att laga en mobiltelefon? Det finns saker som man behöver lång utbildning för och så finns det sådant som man kan klara av om man bara får lite instruktioner. När det är så att man inser att det inte går att undvika att likvidera bolag så kan man fundera på hur svårt det egentligen är att ta hand om detta själv. Idag så finns det ju bolag som köper aktiebolag för att sedan avveckla. Det här kan tyckas vara onödigt för den som känner att kommunikation med Bolagsverket via blanketter alls inte är tidskrävande eller svårt. Men för den som känner precis tvärtom så kan en snabbavveckling komma som rena rama räddningen.

Likvidera bolag själv

Om man ska sköta likvidationen själv så får man räkna med rätt så många månaders tid innan det blir klart. Det betyder inte att man kommer att sitta dagligen med pappersarbete för bolaget som man har lagt ner, kanske inte ens en gång i veckan. Räkna med en process som kan ta upp till 8 månaders tid. Under denna period så måste man vara aktiv och se till att svara på meddelanden från Bolagsverket direkt och att inte missa något som ska tas om hand om. Om man gör det så kan processen bli ännu längre. Även om svenska myndigheter är väl fungerande och man inte behöver oroa sig för att papper skulle försvinna eller liknande problem så är en avveckling alltid en långsam process.

Har man tålamod att vänta på svar och att sätta sig in i allt som man måste förstå för att likvidera själv så är detta inget som kan sägas vara svårt. All information finns online och man kan alltid ringa till Bolagsverket om det skulle uppstå frågor. Samtidigt så ska det sägas att det absolut inte är ovanligt att man tycker att det här känns besvärligt. Den som inte tycker om att jobba administrativt kommer knappast att bli intresserad av det då bolaget ska läggas ner.

Likvidera med hjälp av snabbavveckling

När man istället väljer att sälja bolaget för att avveckla det snabbt så behöver man inte göra så mycket mer utöver det vanliga. Allt pappersarbete, redovisning och bokslut ska förstås finnas på plats. När man har bolaget som vilande så kan man gå vidare och sälja det till en bolagsservice som sedan kommer att likvidera. När bolaget väl är sålt så är det bolagsservicen som tar hand om allt arbete med blanketter som ska fyllas i på rätt sätt. De kommer att svara på eventuella frågor från Bolagsverket och se till att det hela sköts på ett lagligt och korrekt sätt.

Själv behöver man inte lära sig något om hur man likviderar ett aktiebolag. Det kan kännas väldigt bra då man kanske behöver lägga tid och energi på helt andra saker. Vill man veta mer så är det givetvis möjligt att prata med bolagsservicen som man säljer till. De ska alltid köra med öppna kort och berätta precis vad de kommer att göra så snart som de har tagit över det vilande bolaget.

Fatta rätt beslut

För att fatta beslut så behöver man egentligen se mer på den tid man har över än att fundera på hur svårt det är att likvidera bolag. Har man tid så kan man följa processen steg för steg. Det är inte svårt. Men det är klart att hjälpen man kan få med avveckling av en bolagsservice gör att man kan undvika uppgifter som känns som svårare och det är också värt något. Fast i första hand så är det tiden man sparar som man ska se på. Om det här är viktigt så kan det absolut vara värt att sälja bolaget för att låta ett annat företag ta hand om avvecklingen. Beslutet bör man inte fatta i all hast. Diskutera saken med kunniga och tänk några varv extra innan du beslutar om hur aktiebolaget ska läggas ner på bästa vis.