Hur undvika lägga ner ab?

När man vill dra igång en ny verksamhet och kanske köpa lagerbolag för att komma igång riktigt snabbt så gäller det att vara helt säker på att ens affärskoncept kommer att fungera. Idag så är det väldigt många nya aktiebolag som snart läggs ner för att de inte håller. Men hur kan man undvika att lägga ner ab? Om det redan har gått så långt att det är tal om konkurs så finns det kanske inte så mycket att göra åt saken, men man kan faktiskt undvika detta scenario redan innan bolaget har fått sin start.

Lägga ner ab frivilligt eller ofrivilligt

Det är viktigt att förstå skillnaden mellan att lägga ner ab frivilligt och att tvingas att göra så. Om verksamheten går bra men man av olika skäl känner att man vill sadla om så kan man absolut ta hjälp med till exempel snabbavveckling för att på ett snyggt sätt avveckla aktiebolaget. Det här är ett beslut som man kan fatta på egen hand och som inte betyder att man har misslyckats med sitt företag.

När det blir tal om tvångslikvidation och konkurs så är det förstås något helt annat. Likvidation och konkurs är inte samma sak och man måste inse att ett aktiebolag som inte drivs på rätt sätt riskerar att stängas ner av myndigheter. Det här kan bero på tekniska detaljer som att man inte har skickat in all information till Bolagsverket som krävs och då är det verkligen synd att en verksamhet med god potential inte får chansen.

Viktigt med goda råd och hjälp

Innan man startar ett ab så ska man betänka vikten av att få goda råd. Med lite hjälp från proffs så kan man undvika de problem som kan leda till att aktiebolaget får läggas ner. För att undvika ekonomiska problem så är det förstås viktigt med en affärsplan som håller. Om man ber personer med god erfarenhet av affärsutveckling att se på ens plan på ett tidigt stadie så kommer det att finnas tid till ändringar som kan bli nog så viktiga för att man ska lyckas.

En hållbar plan

En hållbar plan innebär inte bara att man har resonerat omkring det ekonomiska och hur man ska göra verksamheten lönsam. Man måste också fatta beslut för det administrativa. Det håller inte att tro att man utan erfarenhet kommer att klara av allt det administrativa och bokföring samtidigt som man jobbar full tid med affärerna. För att inte behöva lägga ner ab av tekniska skäl så ska man från start se till att få stöd från en duktig revisor som kan tala om vilken information man måste ha koll på och spara för redovisning.

En reaktion på ”Hur undvika lägga ner ab?”

Kommentarer är stängda.