Det finns regler för hur man lägger ner ett aktiebolag som man inte längre vill eller kan driva. Kanske kan det tyckas vara så enkelt att man helt enkelt slutar med verksamheten och lägger det hela bakom sig. Så kan det bli man säljer bolaget för snabbavveckling. Men om du vill lägga ner aktiebolag själv så måste du vara väl medveten om de regler som gäller. Dessutom så är det så att du måste vara med steg för steg. Det kan ta många månader, kanske till och med år, innan du verkligen kan lägga bolaget bakom dig för gott.
Olika sätt att lägga ner aktiebolag på
Det finns faktiskt olika sätt att lägga ner aktiebolag på. En del vill man helst inte tänka på då de innebär att det verkligen inte har gått bra. Men har man inget val så är det förstås så att man kanske får acceptera en konkurs eller att man måste sälja aktier.
Här är de fem sätt som är samma sak som att lägga ner ett aktiebolag:
- Likvidation
- Att man säljer alla aktier
- Fusion
- Att företaget delas
- Konkurs
Då man säljer aktiebolaget
Om det är så att du väljer att sälja ab för att bli av med verksamheten så kommer den förstås att kunna fortgå i annans regi. Det här är inte samma sak som att sälja bolaget för avveckling. Det man måste betänka är vad som kommer att hända om verksamheten får fortgå och namnet behålls. Det kan ju vara så att många associerar ens eget namn med bolaget vilket man då får leva med även när man inte själv sitter bakom ratten.
Då man istället väljer att lägga ner verksamheten med en snabbavveckling så får man fortfarande ut pengar för bolaget men det kommer att försvinna på riktigt.
Ska du lägga ner bolaget själv?
Om du har tid och kan följa instruktioner för blanketter från Bolagsverket så är det klart att du själv kan lägga ner aktiebolag. Det här tar en hel del tid och kanske också kraft. Du måste se till att avvecklingen sker med en av de fem metoderna. Man kan inte vända sig till Bolagsverket och säga att de ska avregistrera bolaget. Det fungerar inte! Dessutom så är det så att man åren efter att ha lagt ner bolaget fortsatt måste skicka årsredovisning till Bolagsverket. Om man får denna hjälp från en bolagsservice så kan man spara en hel del tid och dessutom få gott om tankeplats för nya projekt.