Sälja aktiebolag på egen hand eller ta hjälp

Om du ska sälja aktiebolag på egen hand eller låta en företagsmäklare hjälpa dig beror en hel del på din expertis. Hur komplext ditt företag är och hur mycket tid du har över för försäljningsprocessen får också betydelse. Många kan med lite tips för att sälja aktiebolag klara det på egen hand. Men frågan är förstås om detta är det bästa valet för dig.

Vi ska se närmre på båda tillvägagångssätten för att reda ut nackdelar och fördelar. Om du behöver avveckla ab så kan du ju sälja för snabbavveckling. Då blir du också av med jobbet som avvecklingsprocessen annars hade inneburit för dig.

Sälja aktiebolag själv

Fördelar med att sälja aktiebolag på egen hand kan vara att du sparar pengar på detta såväl som ökad kontroll. Du slipper betala en företagsmäklare provision om det är du som sköter försäljningen. Samtidigt så har du full kontroll över allt från värdering till förhandling.

När det är du som säljer bolaget själv så kan du också lita på att sekretessen fungerar som tänkt. Du vet vem som vet vad och när. Det blir mycket lättare att hålla försäljningen diskret då den är din ensak.

På minussidan ser vi att en företagsförsäljning är tidskrävande. Det är många uppgifter som ska skötas. Du måste förbereda bokslut, få en företagsvärdering och så kan förhandlingen med en potentiell köpare bli utdragen.

Det ska också sägas att du kanske inte har den expertis som ändå krävs för att lyckas med en företagsförsäljning. Bara en sådan sak som att du väljer att sälja aktiebolag med en värdering du själv har satt kan vara ett stort misstag.

Anlita en företagsmäklare för att sälja

En företagsmäklare är proffs på att sälja aktiebolag och har även ett nätverk där det kan finnas personer som just nu letar efter ett bolag som ditt. Ett proffs har kunskapen och erfarenheten som krävs för korrekt värdering.

Det kan gå mycket snabbare att sälja företaget på detta vis. Tiden du spar kan vara väldigt viktig då du har annat att stå i. Med ett stort nätverk så kan företagsmäklaren också snabbt få ut informationen om ditt bolag till potentiella köpare.

Den stora nackdelen med att låta en företagsmäklare sköta försäljning av ditt ab är att det kan bli dyrt. Mäklaren tar kanske ut avgift såväl som provision som baseras på försäljningspriset. Och du kommer inte att ha samma kontroll över försäljningen som då du sköter den på egen hand.

Om det är viktigt för dig att spara tid och du helst vill få försäljningen av ditt bolag klar snabbt kan det vara klokt att välja en företagsmäklare som gör jobbet. Men om du har tid och helst håller full kontroll över processen så kan det vara bättre för dig att sälja aktiebolag på egen hand.