Betydelsen av vem du kommer att sälja ab till

Det kan spela mycket stor roll vem du väljer att sälja ab till. Detta oavsett om du vill sälja ab för att likvidera eller låter någon annan jobba vidare med verksamheten. Det finns flera anledningar till att du bör vara särskilt noga med vem du säljer ditt bolag till.

Sälja ab med tanke på rykte

Om du inte väljer snabbavveckling så kan sälja ab vara synonymt med risk för negativ eller positiv påverkan av rykte. Den nya ägaren kan komma med ett rykte som påverkar varumärket och företagets framgång på lång sikt.

Ditt bolag kan vila på specifika värderingar och om den nya ägaren inte upprätthåller dessa så kan det ge negativ effekt. Samma sak gäller om nya ägaren drar ner på kvaliteten på tjänsten eller produkten som bolaget står bakom. Detta man leda till att kunderna sviker samt att varumärket får ett sämre rykte.

Med tanke på de anställda

Det kan också finnas god anledning till att kika lite närmre på hur den nya ägaren kommer att hantera relationen med anställda. Om du inser att den som du vill sälja ab till har riktigt usla medarbetarrelationer så är det något som kan påverka personerna som du har jobbat med och som nu får en ny chef.

Det handlar ju inte bara om att personer som du har samarbetat med nu får en arbetssituation som inte är bra. Detta är också något som kan leda till högre personalomsättning, lägre moral och minskad produktivitet. Om det är viktigt för dig att din firma fortsatt fungerar och utvecklas så är detta givetvis något du vill undvika om det går.

Den nya ägaren och framtiden

Det spelar stor roll vem du väljer att sälja ab till när det handlar om framtiden och hur det kommer att gå. Den nya ägarens ledningsstil och strategi får betydelse för bolagets riktning och tillväxt.

Finansiell stabilitet får betydelse

Du bör också försöka sälja ab till en person som har finansiell stabilitet. Det bör finnas utrymme för investeringar och oväntade utgifter. Det kan förstås bli svårt för dig att avgöra om köparen har det kapital som krävs men det är ändå något att tänka på.

En ny ägare med ansvar

Det är också ganska vanligt att vilja sälja bolag till en ägare som kommer att ansvar. Detta blir särskilt relevant om din verksamhet sysslar med projekt som är sociala eller som är särskilt viktiga för miljön.

Vi ska heller inte glömma bort att det är mycket vanligt att se sitt bolag som ett barn. Du har byggt denna verksamhet och då är det klart att det spelar roll vem som kommer att köpa den. Det är fullkomligt naturligt att vilja sälja ab med en känsla av att det kommer att gå fortsatt bra och helst bättre än tidigare. Därmed är det ofta högsta prioritet att hitta en köpare som delar din vision och passion för verksamheten.