Hur lång tid tar det att avsluta bolag?

När man avvecklar ett aktiebolag så får man inse att det här är en process som kan ta lång tid. Man brukar tala om mellan 7 och 8 månader om allting fungerar som det ska. Det här är den tid som behövs för att följa Bolagsverkets procedur och se till att all dokumentation registreras som den ska. Men det är klart att det kan gå mycket snabbare att avsluta bolag om man väljer snabbavveckling som i praktiken innebär att man säljer aktiebolaget.

Avsluta bolag själv under ett års tid

Om det är så att man känner att man mycket väl kan klara av det administrativa som krävs för att ett aktiebolag ska avslutas på rätt sätt så är det klart att man kan göra detta själv. Här får man räkna med att det tar nära ett års tid att bli färdig. Det är inte så att man måste sitta varje dag med pappersarbete, men man måste vara redo att när som helst ta fram uppgifter och se till att processen fortsätter som den ska. Dessutom så är det viktigt att förstå att misstag kan stå en dyrt. Om man inte är noga med att betala in skatter och att ge Bolagsverket rätt dokumentation så kan processen med avvecklingen bli ännu längre och även innebära att man får betala mer för den.

Bli klar med bolaget på en dag

Vill man avsluta bolag på en dag så ska man välja snabbavveckling. Här kommer man att sälja företaget och så snart som försäljningen är klar och då kan man också vara färdig med bolaget. Det som kan bidra till att man får ägna lite mer tid till företaget är om man inte ger redovisningen som krävs från start. I sådant fall så kan det bli några samtal fram och tillbaka tills allt är löst och det kan göra att det hela tar lite längre tid än då man från start ser till att allt som behövs kommer att finnas med vid försäljningen.

Välj alternativa sätt att avsluta på

Om man väljer att avsluta bolag på andra sätt som till exempel genom fusion eller genom att man säljer det till en aktör som inte kommer att avveckla så kan det också innebära att det tar lite längre tid. Man kanske måste vara med i processer där man förklarar mer om verksamheten och ser till att ägarbytet blir smidigt. Dessutom så kan det ju ta lite tid att hitta rätt köpare vilket det inte gör då man väljer att sälja för att avveckla på ett snabbt och smidigt sätt.

En reaktion på ”Hur lång tid tar det att avsluta bolag?”

Kommentarer är stängda.