Allt är inte pengar här i världen och visst kan det vara så att du har tankar om hur en köpare av ditt bolag ska vara. Du kan välja att sälja bolag till en viss person för ett lägre pris än vad du hade fått av en annan person. Detta för att du hellre säljer till en person som du känner är rätt för uppgiften.
Vem ska du sälja bolag till och hur kommer du fram till vad som är det viktigaste när du ser på möjliga köpare? Det ska vi ta en titt på här…
Sälja bolag med tanke på framtiden
Det är klart att du kan sälja bolag men ändå har tankar om vad som kommer att hända sedan. Det här är ju inte som en likvidation då verksamheten upphör. Även om du inte personligen kommer att tjäna på att det går bra för bolaget när du har lämnat det kan detta kännas viktigt för dig.
Det gäller alltså att tänka på hur den som köper kommer att driva verksamheten vidare. Det är något som är viktigt att ta upp när ni träffas för att diskutera köpet. Du har all rätt i världen att fråga den potentiella köparen hur han eller hon tänker lyckas vidare med bolaget. Det kan avgöra om du vill sälja till personen eller inte.
Barn är framtiden
Här tänker många att det är barn som är framtiden. Det är klart att det kan vara så att du har barn som vill ta över. Om de redan nu är aktiva inom bolaget är det ju inte besvärligt att sälja bolag till barnet. Då vet du att de kan verksamheten och att den antagligen kommer att drivas vidare som när det var du som höll i rodret.
Köpare du inte kan tänka dig
Det här kan också vara en tanke att beakta. Om det finns köpare som du inte kan tänka dig bör du vara på det klara med detta. Det behöver inte handla om specifika personer. Det kan vara en viss typ av person som du tänker dig som illa lämpad för att sköta ditt företag.
Det är ju inte ditt företag när du har sålt det men många kommer fortsatt att förknippa det med dig. Om personen driver din firma i sank eller ger den dåligt rykte kan du ju börja tänka att det ändå hade varit bättre med snabbavveckling.
Med tanke på pengarna
Det här är en bit som också kan påverka hur du kommer att lägga upp försäljningen av ditt ab. Om du kan tänka dig att sälja bolag men bli kvar som rådgivare kanske du inte tar ut hela summan på en gång. Det här kan också ge den som tar över nya möjligheter för att göra jobbet på bästa möjliga sätt.
Att långsamt fasa ut och inte ta hela summan på en gång är ett ganska vanligt val. Detta särskilt när det finns en önskan om att bolaget ska drivas vidare i samma anda och inte haverera på grund av okunskap.
Är det dags att sälja bolaget?
Sist men inte minst handlar det en hel del om tajming. Ibland kan det vara så att det dyker upp en perfekt köpare när du inte ens hade börjat tänka på att sälja bolag. Då kanske du ändå fattar ett snabbt beslut för att du ser att du kan backa ur verksamheten på ett smidigt sätt på detta vis.
I andra fall kan det vara så att du inser att tiden ännu inte är mogen. Du kanske får vänta något år till på att hitta rätt köpare. Det är sällan lyckat att stressa fram en försäljning. Särskilt inte när du inte har träffat rätt köpare. Lite tålamod brukar vara på sin plats. Fundera lite på din tajming innan du fattar ett beslut om när försäljningen ska ske.