När det är ett barn eller släkting som ska ta över verksamheten så är det inte så att du måste sälja ab. Det finns ju något som heter generationsskifte och som beskriver vad man gör när man överlåter ett företag från en generation i familjen till en annan. Det här är ganska vanligt att göra då man lämnar över som förälder men betyder det att man kan ge firman gratis till den som tar över?
Sälja ab eller ge bort det gratis
Normalt sett så överlåter man inte ett företag utan någon som helst ersättning. Det som sker då man väljer att sälja ab inom en familj är att man medvetet kan dra ner priset rejält. Det här anses vara helt naturligt och det är tillåtet.
Det är ju inte konstigt att man som familj har ett intresse av att den som tar över inte får en alltför stor ekonomisk börda i starten. Rent tekniskt så är det inte så att man måste få pengar för sitt bolag om man vill ge bort det. Det går att ge bort ett bolag men det här kan leda till flera problem.
Att ge bort ett bolag till ett barn då det finns fler arvtagare
Ta till exempel situationen då det finns fler barn men bara ett som har ett intresse av att ta över och driva verksamheten. Om de andra barnen får nys om att deras syskon fått ett bolag värt flera miljoner bara för att driva det vidare så är det inte säkert att de kommer att tycka att det är okej.
Som förälder eller släkting är det viktigt att tänka på detta. Det kan vara klokt att sälja ab för en summa som kan tyckas vara skälig med tanke på kommande arv. När det är en släkting som inte ärver som tar över så är detta ännu viktigare då det dessutom finns barn som kommer att ärva.
Betalningen är ett gott initiativ
Det kan ju också vara så att det finns ett intresse av att köpa ab men att det också finns tveksamheter omkring detta. Den som lämnar över är ju antagligen en person som inte helt kommer att skilja sig från verksamheten.
Om ett barn ska ta över ett bolag där föräldern fortfarande ser sig som högsta hönset i verksamheten kan ju fundera lite på om det här kommer att fungera. Har man redan jobbat ihop inom firman ett tag så kanske det blir lite enklare.
Men då tvekan finns är det inte så dumt om man faktiskt ser detta som ett köp. Har bolaget köpts så kan det kännas lättare att hävda sig som ny ägare och ställa de krav man har om förändringar och annat. Om man har fått bolaget som gåva så blir det ju inte riktigt på samma sätt.
Kanske är det dags för ledarskifte hellre än ägarskifte
Det är också viktigt att betänka hur man utför ett generationsskifte. Det är inte säkert att man måste sälja ab för att genomföra detta. Den som äger bolaget kanske känner att det börjar bli dags att dra sig tillbaka men att det samtidigt behövs rätt person vid rodret för bolaget.
Om man låter ett barn eller släkting ta över ledningen så går det ju att successivt backa ur driften av bolaget. Det går ju bra att fortsätta äga det och helt enkelt erbjuda en bra lön till den som kommer att ta över ledningen.
När man senare inser att den som tagit över ledningen också är lämplig som ny ägare blir det mycket enklare att sälja bolaget. Det görs ju med vetskapen om att det hela fungerar som det ska utan den tidigare ägarens inblandning.
Viktigt med god kommunikation
När det handlar om att sälja ab eller ge bort det till familj eller vänner så är god kommunikation ett måste. Det gäller att tänka igenom vilka som berörs av denna försäljning. Både den som köper och de som påverkas på andra sätt till exempel genom arv som förändras. Med eftertanke går det att göra på rätt sätt och ta ut en skälig summa eller att faktiskt ge bort bolaget när det passar.