Om du har bedrivit verksamhet i aktiebolagsform och sedan hamnat i en situation som förändrar förutsättningarna. Det kanske är dags att gå i pension eller kanske har du blivit erbjuden ett spännande arbete och tagit anställning. Då kan det vara dags att tänka på att likvidera ditt bolag.
Ett vanligt misstag som ofta görs av entreprenörer är att gå vidare utan att helt stänga tidigare projekt efter sig, man är helt enkelt väldigt fokuserad på att gå framåt i det ”nya projektet” vad det nu må vara. Framåt är ju kul, eller hur?
Att hålla liv i ett aktiebolag utan rörelse är ju egentligen ganska så onödigt. Oavsett om det bedrivs verksamhet eller inte i aktiebolaget så måste det skötas och underhållas. Ett vilande aktiebolag må låta bekvämt men det finns fortfarande en hel del administration som kräver hantering (löpande redovisning, årsredovisningar, kontakt med myndigheter och andra bolagsrelaterade instanser).
Har du beslutat dig för att du inte behöver aktiebolaget längre så är det lika bra att ta tag i det direkt, det handlar om både tid och pengar. Det är bättre att investera lite tid direkt och göra det ordentligt. Målet med att avsluta bolaget är att genomföra en så kallad likvidation.
Likvidation
Att likvidera aktiebolaget innebär att man upplöser bolaget så att det inte längre existerar. Det är en process som tar ganska lång tid, närmare bestämt 7-10 månader för att vara exakt. Anledningen till att det tar så lång tid är att Bolagsverket måste kalla på okända borgenärer, ett förfarande som tar 6 månader.
Att sätta bolaget i likvidation själv är egentligen inget som vi rekommenderar, det är ett ganska långdraget förfarande som lätt leder till grått skägg. Man måste finna och avlöna en likvidator, sköta kontakter med bolagsverket och skatteverket samt hålla bolaget vid god vigör till dess att det är upplöst. Pengarna? Dem kan du inte tillgodogöra dig förens bolaget är upplöst (7-10 månader). Trist, eller hur?
Snabbavveckling – Hur man frigör bolagets kapital snabbt
Om du vill tillgodogöra dig bolagets kapital direkt och samtidigt undvika grått skägg så rekommenderas snabbavveckling. Det är lika härligt och kul som det låter.
Vad betyder snabbavveckling egentligen? Man kan egentligen säga att det betyder att du får pengarna direkt och att det är någon annan ”stolle” som sköter allt jobb kring avvecklingen av ditt bolag. Det tokigaste av allt är att du får lika mycket pengar som om du skulle avveckla bolaget själv (avlöna likvidator, betala alla avgifterna till bolagsverket, sköta redovisning etc). Tiden som du sparar får du på köpet.
Snabbavveckling innebär att du säljer ditt aktiebolag till ett företag som arbetar professionellt med likvidationer. Samma dag som de köper bolaget får du betalt. Dessutom så namnändras bolaget, byter adress och ersätter befintlig styrelse med sin egen likvidator samma dag som de köper det av dig.
Allt juridiskt ansvar lämnar dig samma dag som du sålt bolaget. Ansvaret övergår till företaget som sköter snabbavvecklingen av ditt aktiebolag.
Snabbavveckling är det krispiga alternativet för dig som inte vill bli professor i administration.