Företagsamheten är viktig för ett land. Det är ju den som genererar jobb och de pengar som den offentliga sektorn behöver för att fungera. Men i svåra ekonomiska tider är det fler som drar sig för att starta ett bolag. Kan mindre aktiekapital för att få fler att dra igång företag leda till större risk för likvidation, det är frågan vi måste ställa oss…
Likvidation då verksamheten inte är genomtänkt
Det finns alltid risk för att det blir likvidation om verksamheten inte är genomtänkt. När det till exempel inte finns en proper affärsplan på plats så kan det mycket väl bli så att det hela snabbt faller. Med ett mindre aktiekapital går det ännu snabbare.
Det som kan ses som en fördel är förstås att det inte håller lika länge som det kan göra med ett större aktiekapital. Det skulle ju kunna innebära att man därmed har mindre skulder och faktiskt kan få till en likvidation som inte är synonym med konkurs.
Då det är för enkelt att dra igång ett aktiebolag så finns risken för att det hela är ogenomtänkt och då är det klart att risken för att det blir avveckling ökar.
För dålig kunskap om att driva bolag
En annan sak som ofta nämns då man talar om möjlighet till bolag med litet aktiekapital på 25 000 kronor är att detta kan leda till att folk utan kunskap hoppa på ab-tåget. Det i sin tur gör att man inte förstår hur ett aktiekapital ska hanteras.
Utöver detta kanske det brister i kunskap om regler för hur man driver ett ab. Då finns risken för att det blir avveckling för att dessa regler inte följs. Bolagsverket kan inte godta bristande kunskap som orsak för regelbrott. Det blir likvidation ändå!
När kunskapen brister är det verkligen ett problem. Att göra det lättare att starta ab kan förvisso vara bra då fler försöker. Men samtidigt tycks det vara så att de som försöker inte förstår att de måste lära sig mer om hur man driver denna bolagsform innan de registrerar bolag.
För vissa kan det vara en fantastisk möjlighet
Nu är det förstås så att det finns de som verkligen kan tjäna på möjligheten att dra igång ett bolag med så lite pengar som 25 000 kronor. För den som jobbar hemifrån och har minimalt med omkostnader är ju risken liten.
Är affärskonceptet lyckat så kan det ju snart bli så att man på helt naturlig väg utökar aktiekapitalet. Detta är förstås också tanken med chansen att bilda eget bolag. I det här scenariot kan vi inte säga att ett mindre aktiekapital skulle öka risken för likvidation. Tvärtom kan det vara det som gör att det faktiskt blir möjligt att få igång en lukrativ verksamhet som senare kommer att ge jobbtillfällen och större skatteintäkter för Sverige.