Bör jag hålla min snabbavveckling hemlig?

Att avveckla en verksamhet kan betyda att det helt enkelt inte har fungerat. Så är det inte alltid. I vissa fall kan det ju bli snabbavveckling helt enkelt för att det vilande bolaget inte kommer att dras igång igen. Då finns det ju ingen anledning till att hålla tyst om detta.

Bör du hålla din likvidation hemlig? Det beror lite på varför du lägger ner och vilka planer du har framöver.

Snabbavveckling när ingen kan driva vidare

Ibland nämns snabbavvecklingen som en lösning då ingen vill driva bolaget vidare. Föräldrar kan känna sig besvikna av barn och barnbarn som inte alls känner samma passion och intresse för familjens bolag. Men det finns ju också situationer då det faktiskt inte finns en lämplig person att ta över.

En person som är ditt kött och blod är oerhört viktig för dig. Men när du inser att den här personen kan förstöra allt du har byggt upp kanske det är bättre att avveckla. I det här läget kan det vara bäst att sköta snabbavvecklingen på ett diskret sätt.

När det finns olämpliga personer som tycker att de borde får ta över och fortsätta familjens tradition kanske det blir lite surt när de inser att du hellre lade bolaget i graven för gott. När detta upptäcks långt efter att snabbavvecklingen har genomförts kan det blir lite enklare att hantera de sura minerna om de ens uppkommer.

Då du vill skydda ditt rykte

Det händer att bolag som är relativt nystartade behöver avvecklas. Det kanske inte riktigt fungerade med verksamheten som tänkt och då är det bättre att lägga ner frivilligt än att rusa mot en konkurs. När det handlar om ditt rykte är det ofta bra att sköta saker på ett hemligt sätt.

Även om du valde en frivillig likvidation kan det ju framstå som att du inte riktigt vet vad du pysslar med. Kommande investerare kan alltid undersöka din bakgrund men det betyder inte att du måste flagga med den.

Om du tänker att du vill börja om från början i framtiden är det klokt att inte prata högt och brett om din snabbavveckling. Det kan ju finnas personer som du vill jobba med i framtiden som helst inte bör veta att du har försökt tidigare och misslyckats. Detta trots att din frivilliga avveckling på sätt och vis visar att du är en hederlig och pålitlig person.

Du har ingen rapporteringsplikt

Något som vi ofta glömmer bort är att vi faktiskt inte har rapporteringsplikt till alla människor som finns omkring oss. De som inte påverkas av att du lägger ner ditt bolag behöver inte få information om detta. Inte nu och inte i framtiden. Om du inte medvetet vill bli ett samtalsämne bland vänner och bekanta är det förstås bäst att inte snacka om snabbavvecklingen.