Att tänka på vid företagsavveckling

Stängt

Avveckling av en verksamhet förknippas oftast med en relativt stor och långdragen process beroende på hur stort företaget är, hur många anställda företaget har samt om det finns lagervaror. När du avvecklar ett företag bör du räkna med att hela likvidationsprocessen kommer att ta omkring 8 – 10 månader, men det går även att göra en snabbare avveckling genom att låta någon annan ta hand om företagsavvecklingen, så kallad snabbavveckling. Nedan följer en kort summering av punkter som måste prickas av när du avvecklar ditt aktiebolag.

1). Bestäm ett datum då företaget/verksamheten ska avvecklas. Det är lättast att avsluta ett företag sista dagen i en kalendermånad men det går även att avsluta bolaget mitt under en bokföringsmånad. All bokföring som rör företaget måste inkluderas i företagets sista bokslut och om företaget avslutas innan räkenskapsåret är slut blir företagets sista räkenskapsår förkortat.

bestäm datum

2). När du väljer att avsluta ett aktiebolag kan du välja på fem olika avvecklingsmöjligheter som innebär:

  1. Sammanslagning till ett annat bolag genom så kallad fusion
  2. Försäljning av bolagets samtliga aktier
  3. Likvidation
  4. Delning; dvs. att bolaget övertas av två eller flera andra aktiebolag och att företagets samtliga skulder och tillgångar följer med till de nya företagen
  5. Konkurs. Företaget sätts helt enkelt i konkurs

Om du vill kringgå likvidationsprocessen på 8 -10 månader kan du använda dig av så kallad snabbavveckling. Idag finns det en rad företag som uteslutande arbetar med snabbavveckling av aktiebolag och i enkla termer fungerar denna tjänst på följande sätt: Du säljer ditt aktiebolag för snabbavveckling. Företaget som åtar sig att avveckla ditt aktiebolag köper bolaget i vilande status (finns ingen gräns för hur länge företaget behöver ha varit vilande) och avslutar det i sin egen regi genom att antingen likvidera aktiebolaget eller genom en fusion. För att företaget ska kunna bli föremål för snabbavveckling får det inte finnas några kvarvarande kundfordringar och balansräkningen får endast innefatta bankmedel och eventuella skatteskulder. Fördelen med att använda sig av snabbavveckling är att köparen betalar dig omgående och företaget är inte längre ditt. Du har dessutom fått kapital som kan bli grunden för din nästa bolagsstart.

3) En av grundreglerna för att likvidera ett aktiebolag eller annan företagsform är att alla fodringar betalas till respektive fordringsägare. Alla personallöner och eventuella löneförmåner/bonusar enligt gällande anställningskontrakt utbetalas före företagsavvecklingen. Eventuella hyreskontrakt av företagslokaler, leasingbilar, prenumeration av till exempel tidningar, kontinuerlig leverans av produkter som till exempel kaffe till personalen, inhyrning av tjänster (t.ex. städbolag) etc. måste avslutas och sägas upp enligt respektive kontrakt.

Avsluta all fysisk verksamhet innan likvidationen påbörjas.
Avsluta all fysisk verksamhet innan likvidationen påbörjas.

4) Avveckling av verksamhet ska anmälas till Bolagsverket och Skatteverket och det är även viktigt att avregistrera företagets momspliktiga verksamhet. Bolagsverket och Skatteverket bekräftar avregistreringen skriftligt.

5) Vill du skydda företagets namn efter avveckling registrerar du detta på Bolagsverket. Företagsnamn som inte skyddas upphör att gälla den dag som företagets likvidation genomförs.

6) Alla lagervaror som tillhör företaget behöver säljas eller returneras till tillverkare/producenter om detta är möjligt. All momspliktig försäljning av lagervaror ska inkluderas i företagets bokföring och ske före avvecklingsdatumet. Detaljhandelsprodukter kan säljas ut till reducerade priser och det går även att sälja hela eller delar av lagret till lageruppköpare.

7) Personal som arbetar inom företaget kan vid avveckling tvingas till uppsägning enligt gällande anställningsavtal. Företaget är skyldigt att informera anställd personal om anledningen till uppsägningen.

Efter att företagsavvecklingen är komplett och avslutad är firmatecknaren skyldig att lämna kontaktuppgifter/adress till Skatteverket för utskick av åtföljande skatt- och inkomstdeklarationer och eventuell övrig korrespondens.

skatteverket

Den stora skillnaden mellan att avveckla ett aktiebolag och ett icke aktiebolag är att avvecklingen måste diskuteras på företagets bolagsstämma och att alla aktieägare måste informeras. Företaget kan sättas i likvidation om omröstningen på bolagsstämman utfaller med enkel majoritet.


Kommentarer

Ett svar till ”Att tänka på vid företagsavveckling”

  1. […] är otroligt viktigt att man avvecklar ett aktiebolag på rätt sätt. Till att börja med så kan det vara klokt att diskutera saken med en kunnig rådgivare. Innan man […]