5 myter om likvidation som inte stämmer

Ordet likvidation kan få dig att rysa. Det låter som en väldigt trist sak och visst kan det vara så att en avveckling av bolag inte är frivillig. Detta både om det rör sig om tvångslikvidation och då du själv fattar beslutet. Men det finns också likvidationer som inte alls är negativa.

Vi tar en titt på 5 myter om likvidation och undersöka om det finns någon sanning i dem…

  1. Likvidation och konkurs är samma sak

En likvidation och konkurs är inte samma sak. Detta är en myt. Konkursen är en form av likvidation som sker när du inte driver ditt bolag på ett sätt som håller. Konkurs är trist och något som får negativa konsekvenser för din framtida ekonomi. En likvidation som inte innebär skulder som aldrig löses är inte alls samma sak.

  1. Det är bara privatpersoner som lägger ner bolag

Det är lätt att tro att det bara är privata företagare som kan tvingas eller välja att likvidera ab men så är det förstås inte. Idag vet vi att kommuner driver bolag och därmed har de också möjligheten att fatta beslut om att avveckla. Om de inte driver bolaget på ett bra sätt kan det bli likvidation i form av konkurs även för en kommun!

  1. Likvidation är samma sak som misslyckande

I och med att det faktiskt går att välja att lägga ner bolag på frivillig väg så är en likvidation inte nödvändigtvis samma sak som ett misslyckade. Den som har drivit ett bolag hela sitt liv och som inte har någon som kan ta över kan ju bestämma sig för avveckling för att kunna släppa verksamheten och gå i pension.

När du väljer att likvidera för att rädda det som räddas kan är det ju tvärtom inte ett misslyckande. Att ta ansvar och lägga ner en verksamhet som inte fungerar för att betala tillbaka skulder då det är möjligt är ju en styrka.

  1. Likvidation slutar alltid med skulder

Det här är en myt. Då du kan lägga ner ab innan möjligheten att betala igen räkningar försvinner så behöver det hela inte sluta med skulder. En väl planerad avveckling slutar inte med skulder. Så likvidation och skulder är absolut inte två saker som alltid hör ihop. Likvidation i form av konkurs är förstås en situation då det hela slutar med skulder.

  1. Du måste sköta likvidationen själv

Det är inte alls så att du måste avveckla ditt bolag själv bara för att du äger det och sitter i styrelsen. Idag kan du välja att sälja bolag för att få det avvecklat av en bolagsservice. Då får du ut pengarna ur bolaget på en gång och sedan behöver du inte klara av likvidationen på egen hand.