Varför får du rådet att avveckla aktiebolag?

Det är inte ett lätt beslut att fatta och när du funderar på att lägga ner din verksamhet så är det klart att du diskuterar saken med andra personer i din omgivning. Om du inte själv riktigt har bestämt dig för att avveckla aktiebolag så kanske du undrar varför andra så bestämt hävdar att likvidation är det enda vettiga.

Vi tar en titt på några skäl till att du får denna rekommendation.

Det vanligaste skälet är det finansiella

De som har insikt i ditt företags ekonomi lär ge dig rådet att avveckla aktiebolag om de ser att det inte fungerar rent finansiellt. Om din verksamhet blöder och du inte lyckas vända denna trend så är det ju bättre med en frivillig likvidation hellre än att gå i konkurs.

Om du lägger ner i tid så kanske du till och med kan få ut lite pengar ur bolaget och börja om på ny kula med något annat.

Du brinner inte längre för ditt företag

Detta kanske du inte märker själv med folk som finns omkring dig ser skillnaden. Om du inte har samma intresse som tidigare i att få ditt bolag att lyckas så kan det påverka hur det går. Utan entusiasm och motivation är det svårt att få ett företag att lyckas. Särskilt om det inte fungerar som tänkt.

Du har personliga skäl att lägga ner

De som finns allra närmast dig vet vad som händer i ditt liv. Kanske drabbas du av en sjukdom som du kan bli frisk från men bara om du verkligen lägger din tid och kraft på detta. Då kan du få rekommendationen att avveckla aktiebolag för att bli frisk.

Andra saker som en flytt eller skilsmässa kan också vara skäl till att du borde ta en paus från ditt bolag. Antingen avvecklar du eller så säljer du bolaget. Ett annat alternativ kan vara att du anställer en person som driver verksamheten vidare medan du tar hand om det som livet har serverat dig på det personliga planet.

Hur ska du fatta ett beslut?

När du får råd från personer som du verkligen respekterar är det klart att du tar det på allvar. Men det betyder ju inte att det blir lättare för dig att avveckla aktiebolag. Det gäller ju att se för och nackdelar med verksamheten samt vilka behov du har personligen för att komma fram till rätt beslut för dig.

Några saker att tänka på är:

  • Du bör gå igenom det finansiella och se om det verkligen finns skäl rent ekonomiskt att lägga ner.
  • Det är också klokt att se hur mycket som krävs av dig från företagets sida. Fråga dig själv om det är hållbart att fortsätta på detta vis.
  • De som ger dig råd är kanske inte experter på att driva bolag. Om de är det så kan du ta kommentarerna på större allvar men även vänner och familj har ju en känsla för vad som kan vara bra för dig eller inte.
  • Du måste inte skynda fram ditt beslut. Det finns alltid mer tid till att tänka innan du bestämmer dig för vad du ska göra.