Detta ska göras innan en frivillig likvidation går igenom

Det kan tyckas enklast att genomföra en snabblikvidation för att lägga ner ett bolag. Då slipper du ju själv ta hand om det administrativa och du kan lita på att likvidationen utförs på rätt sätt. Det finns flera saker som du ska göra innan en frivillig likvidation kan genomföras. Det är viktigt att inte missa något av dessa steg. Det kan in värsta fall leda till att det kommer att kosta en massa pengar att få likvidationen klar.

En frivillig likvidation får sin start

Till att börja med så är det förstås viktigt att verksamheten avtar. Om du vill avveckla ett aktivt bolag utan att lägga ner själva verksamheten så finns det andra former som till exempel att sälja aktier. Om det finns många anställda så kan det vara bra att ge denna bit lite mer tid. Folk måste finna nya jobb och så kan det ju vara så att det finns beställningar som ni fortfarande jobbar med och som måste avslutas.

Tillgångar ska säljas

Om det finns tillgångar som har ett värde så ska de säljas. Det här måste göras innan en snabbavveckling kan genomföras som frivillig likvidation. Ibland så kan det ta tid att sälja tillgångar. Det kan ju röra sig om lite ovanligare maskiner och material som det inte finns så många köpare till. Använd nätet för att nå intressenter snabbare.

Få in alla obetalda räkningar

Det är också viktigt att få in räkningar som inte har betalats. Det kan man inte göra när datum för likvidation har passerats och bolaget är upplöst. Tänk på att det här också kan vara en tidskrävande process. Det kan vara klokt att sätta upp en tidsgräns för den. Mindre räkningar kanske inte är värda att jaga om det betyder att det kommer att ta mycket längre tid att genomföra likvidationen.

Säg upp olika abonnemang

Gå igenom de abonnemang som företaget har. Det kan ju vara allt från telefonabonnemang till näsdukar för toaletten. Missa inget och se till att allting har fått ett avslut innan bolaget kommer att upplösas. Ta en titt på de avtal som finns och se till att säga upp i tid. Ibland så finns det uppsägningstid på en eller flera månader och det måste du vara medveten om.

Alla skulder ska betalas

Innan du kan sälja ditt bolag för att avveckla det med snabbavveckling så måste du ta en titt på vilka skulder som finns och betala dem. Det är verkligen viktigt att du betalar alla kända skulder i god tid. Det som du inte känner till kommer att få betydelse så var noga med att gräva djupt för att inte missa något.

En titt på aktier

Bolagets aktier ska också ses över. Om det är så att ni har utfärdat aktiebrev så ska du se till att aktieägare fortfarande har dessa. Dessutom så är det viktigt att se över bolagets aktiebok. Den ska fortfarande stämma och vara uppdaterad.